V Hniezde záchrany našli dvojičky - Martinka a Martinku

14.11.2008 Prešov

Prešov 14. novembra (TASR) - Prešovské Hniezdo záchrany pri tamojšej Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana prichýlilo v stredu 12. novembra pred 19. hodinou dvojičky - Martinka a Martinku.
\"Deti boli dobre živené, dostatočne ošatené, bez známok násilia, sú zdravé a mená sme im dali symbolicky podľa Martina, ktorý oslavuje meniny deň pred ich uložením do hniezda, \" uviedla dnes pre TASR hovorkyňa nemocnice Drahoslava Skopáková. Dodala, že o dvojičky sa patrične stará personál novorodeneckého oddelenia. O situácii boli informovaní pracovníci sociálnej a právnej ochrany a o prípadnej adopcii dvojičiek rozhodne príslušný súd.
Verejný inkubátor bol v Prešove využitý v poradí už štvrtýkrát a keďže v ostatnom prípade išlo o dvojičky, prichýlil teda päť novorodeniatok. Prešovské Hniezdo záchrany, do ktorého môže matka uložiť svoje dieťa bez toho, aby bola trestne stíhaná, funguje od decembra 2004.
\"Som nesmierne rada, že matka dala šancu dvojičkám na život, na druhej strane mi je však ľúto, že jej nemal kto pomôcť vytvoriť vhodné podmienky na to, aby ich mohla vychovávať sama, \" konštatovala prezidentka Občianskeho združenia Šanca pre nechcených, ktoré je zriaďovateľom hniezda záchrany, Anna Ghannamová. Dodala, že svoj skutok si môže matka rozmyslieť do šiestich týždňov, po ich uplynutí o osude detí rozhodne príslušný úrad sociálnych vecí a rodiny.
Na Slovensku je 13 hniezd záchrany, do ktorých uložili dovedna 16 detí vrátane spomínaných dvojičiek. V tomto roku našli zdravotníci v inkubátoroch hniezd tri deti, jedno v Petržalke a dve v Prešove.
 

Vyberte región